Główna // Patelenka // Sałatka Kozacka – kuchnia ukraińska

Sałatka Kozacka – kuchnia ukraińska

Zaproponuję wam dzisiaj szczególnie smaczną i co najważniejsze energetyzującą sałatkę kozacką. Idealną na chłodne i ponure wieczory.  Sercem tej sałatki jest królowa warzyw – Cebula :)

Ukraińcy oprócz słoniny jedzą też w dużych ilościach cebulę. Białą i czerwoną. W lecie i jesienią jadąc ukraińskimi drogami, u licznych przydrożnych handlarzy  można nabyć wiązankę smacznej, chrupiącej, czerwonej cebuli.  A spora ilość potraw podobnie jak i w polskiej kuchni obfituje właśnie w to warzywo.

Niedawno wyczytałam, że w Drohobyczu, mieście na zachodzie Ukrainy, ma powstać pomnik cebuli! Mer miasta uważa, że właśnie ludowe sposoby leczenia, czyli spożywanie w dużych ilościach cebuli uchroniło większość mieszkańców miasta przed grypą. Chcecie wierzcie lub nie wierzcie, jednak nikt chyba się nie sprzeciwi temu, że cebula jest bardzo zdrowa!

Sałatka Kozacka

Składniki:

-  świeża papryka, pomidor, natka pietruszki, cebula (im więcej tym lepiej;)

-  olej słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron lub inny

-  sól, pieprz


Przygotowanie:

Paprykę, pomidory, cebulę i natkę pietruszki kroimy w kostkę lub na plasterki.

Dodajemy olej słonecznikowy. Pieprzymy i solimy do smaku. Całość mieszamy i gotowe!

Jedyny warunek – musi być naprawdę duuużo cebuli, inaczej nie zadziała:)

Voilà:

sałatka z pomidorów i cebuli

Przeczytaj na ten temat

___________________________________________________________________________________

Przekaż kilka słów od siebie

Copyright © 2007-2013 Mama Blog . All rights reserved.
Designed by Theme Junkie . Powered by WordPress.