Główna // Dieta Malucha,Patelenka,Przepisy dla Dzieci // Zapiekany filet z indyka. Delikatne i zdrowe mięso dla dziecka

Zapiekany filet z indyka. Delikatne i zdrowe mięso dla dziecka

Od dłuższego czasu nie kupujemy mięsa z kurczaka. Cały czas się słyszy, że kurczaki hodowane są na hormonach i innych świństwach. Karmiącym matkom też nie zaleca sie spożywania tego mięsa. Jakoś te wszystkie opowieści skutecznie mnie odstraszyły od zakupu i jedzenia kurczaków.

Pediatrzy zalecają, aby dziecko spożywało mięso z indyka, królika, cielęce i jagnięciny. Kiedy synek był mniejszy kupowałam mu często królika, ale ostatnio coraz mniej mu smakuje. Ogólnie zauważam, że Lu bardziej lubi ryby, więc staram się mu podawać je kilkakrotnie w ciągu tygodnia, a z mięs najczęściej kupuję właśnie indyka.

Przedstawię Wam dzisiaj bardzo prosty i szybki sposób na zapieczenie fileta z indyka. Jeśli macie swoje sprawdzone i proste ;) przepisy na dania z indyka zapraszam do umieszczania ich w komentarzach.

Zapiekany filet z indyka

1. Nacieramy filet ulubionymi przyprawami, czosnkiem i oliwą z oliwek.

2. Zostawiamy w lodówce minimum na godzinkę ( ja zostawiłam na całą noc)

3. Wkładamy do rękawa lub folii aluminiowej i zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut.

To wszystko! :) Zjedliśmy ten filecik z warzywami i ryżem.

Smacznego :)

Przeczytaj na ten temat

___________________________________________________________________________________

4 komentarze do "Zapiekany filet z indyka. Delikatne i zdrowe mięso dla dziecka"

  1. Dag pisze:

    Przepisu innego nie znam, ale Twój wykorzystam :-) Ja przygotowuje Kacperkowi filet z indyka, pieczony jak schabowy. Może nie za zdrowo, ale od czasu do czasu można zjeść :-o

  2. LolciaNo Gravatar pisze:

    O super, cieszę się, że Cię zainspirowałam :)
    ja często też parowałam indyka z warzywami w parowarze, ale ostatnio już nam się trochę znudziło, więc wymyśliłam alternatywę;)

    A schabowe ponoć wszystkim dzieciom smakują:)

  3. jaki pisze:

    w jakiej temperaturze piec?

  4. LolciaNo Gravatar pisze:

    ok. 180 stopni. Mięso z indyka jest bardzo delikatne, smacznego:)

Przekaż kilka słów od siebie

Copyright © 2007-2013 Mama Blog . All rights reserved.
Designed by Theme Junkie . Powered by WordPress.