Główna // Patelenka // Zupa Rybna po ukraińsku

Zupa Rybna po ukraińsku

zdrowa zupa rybna dla dzieci i dorosłych

Zupa Rybna to mój firmowy przepis. Dosyć często ją gotuję, praktycznie co tydzień i za każdym razem mąż chwali:)

Jest to jeden z najprostszych przepisów na zupę. Chyba nie ma łatwiejszych;) Hm, idealnie dla mnie,  nie lubię sobie życia utrudniać ale smacznie i zdrowo zjeść też się chce;)

Oczywiście wspomnę też o tym jak zdrowa jest ryba i dania z niej przygotowane. Przede wszystkim ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dania z ryby są lekkostrawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Wpływają pozytywnie na wzrok i zdolności umysłowe. Działają antydepresyjnie i  zapobiegają anemii.

W diecie przyszłej mamy powinno się znaleźć szczególnie dużo ryb, gdyż wspomagają one prawidłowy rozwój płodu. Systematyczne spożywanie ryb przez dzieci powoduje, że szybciej się rozwijają i mają lepszą koncentrację.

Już od siódmego miesiąca życia można podawać maluszkowi filecik morskiej ryby dodany do ulubionej warzywnej zupki.

Podczas ciąży jadłam bardzo dużo ryb, synek je też uwielbia. Od siódmego miesiąca raz w tygodniu jadł zupę z rybką. Teraz nawet częściej.

Do takiej zupy najczęściej kupuję dorsza lub pstrąga. Dobry też jest morszczuk, miruna, tilapia, może być mintaj. Ryba powinna być świeża. Nie krępujcie się zapytać sprzedawcę kiedy była dostawa. Ryba powinna wyglądać  dobrze, nie może  być wysuszona, powinna mieć świeży zapach. Jeśli nie macie doświadczenia w kupowaniu świeżych ryb kupcie mrożoną, zupka też będzie przepyszna:)

Zupa Rybna

Składniki:

świeża lub rozmrożona ryba, marchew, ziemniaki, seler, cebula, korzeń pietruszki, płatki owsiane, przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) , sól.

Przygotowanie:

warzywa obrać, zalać wodą i gotować ok. 20 minut (aż lekko zmiękną). Oczyszczoną z łusek, płetw i wnętrzności rybę umyć i dodać do gotujących się warzyw. Następnie posolić i dosypać przyprawy, gotować całość ok.15 – 20 minut. Pod sam koniec gotowania wsypujemy kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych (żeby troszkę zagęścić zupę). Jeśli ryba nie jest tłusta można dodać kilka kropelek oleju z winogron,  lub słonecznika. Zupę na talerzu posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!



Przeczytaj na ten temat

___________________________________________________________________________________

4 komentarze do "Zupa Rybna po ukraińsku"

  1. GośćNo Gravatar pisze:

    Można prosić o gramaturę do przepisu?

  2. LolciaNo Gravatar pisze:

    Oczywiście! Na 1,5-2 litra wody (2-3 porcje zupy) potrzebujesz: 1 dużą świeżą rybę (np. pstrąg) lub 2,3 rozmrożone filety (im więcej ryby tym smaczniejsza zupa). Do tego 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół selera, duża cebula, 2 ziemniaki, 3 łyżki płatków owsianych, 1 liść laurowy, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu i sól do smaku (do zupy rybnej polecam sól morską).
    Życzę Smacznego:)))))

  3. APKiN pisze:

    Ja właśnie wstawiłam i nie wiem co z tego będzie jak się ugotuje, to napiszę.

  4. LolciaNo Gravatar pisze:

    Napisz koniecznie! :)

Przekaż kilka słów od siebie

Copyright © 2007-2013 Mama Blog . All rights reserved.
Designed by Theme Junkie . Powered by WordPress.