Przyszła i karmiąca mama musi zadbać o potrzeby dietetyczne zarówno swoje, jak i dziecka. Oczywiście nie jest to równoznaczne z przysłowiowym „jedzeniem za dwoje”, trzeba jednak mieć na uwadze, iż w tym okresie kobieta potrzebuje więcej witamin i minerałów. W ciąży zapotrzebowanie na magnez wzrasta nawet dwukrotnie, co oznacza, że przyszłe mamy powinny spożywać 400 mg magnezu na dobę. Wynika to zarówno ze wzrostu objętości krwi kobiety, jak i z potrzeb rozwijającego się płodu.
Magnez – dla zdrowia matki i dziecka
Magnez jest ważny dla zdrowia i samopoczucia mamy, jak również dla prawidłowego rozwoju dziecka w jej łonie. – Magnez bierze aktywny udział w rozwoju płodu, zwłaszcza układu nerwowego i kości, zapewnia też właściwy przyrost wagi dziecka – mówi dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista dietetyk. – Już od pierwszych dni ciąży magnez pomaga zwalczać nudności i wymioty, a po porodzie poprawia samopoczucie. Ale nie tylko. Dzięki temu, że rozluźnia mięśnie, może zapobiegać zbyt wczesnym skurczom macicy, chroniąc przed przedwczesnym porodem i poronieniami. Brak magnezu może powodować zawroty głowy, zmęczenie, osłabienie, skurcz mięśni, zaparcia czy bezsenność.
Naturalny magnez
Kobiety ciężarne i karmiące ze szczególną uwagą powinny zatem przestrzegać zasad dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. – W dostarczeniu odpowiedniej dawki magnezu pomocne będzie picie naturalnej wody mineralnej z magnezem – i to już od pierwszych dni ciąży – mówi dr Agnieszka Leciejewska. – A ponieważ magnez zawarty w wodzie mineralnej Magnesia jest bardzo dobrze przyswajalny, może skutecznie uzupełniać ewentualne niedobory, łagodząc dolegliwości z jakimi zmagają się kobiety ciężarne (zaparcia, nudności, obrzęki nóg w drugim trymestrze ciąży oraz nocne skurcze łydek). Picie wody z magnezem jest ważne także po porodzie. Zapewnia odpowiednie nawodnienie i wytwarzanie wystarczającej ilości mleka najlepszego dla rozwijającego się maluszka.